Самоков

Област  София

Пощенски код: 2000
Телефонен код: 0722

Самоков е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 55 км. от град София и на 8 км. от курорта Боровец. Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.
Самоков се намира в планински район. Самоковската котловина е разположена между няколко планини — Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора — на 950 метра над морското равнище. В сърцевината ѝ се плискат водите на р.Искър и нейните притоци.

Миналото на града е свързано с добиването на желязо. В подножието на Доспейската планина (Лакатнишка Рила) при Шишмановия пролом се намира Шишманово кале. Там има ранно-християнска базилика и манастирски комплекс. Строителството се отнася към епохата на Римската империя. Опожарено през VI -VII век от варвари. Името му идва от цар Иван Шишман. Има най-различни легенди и приказки за последните му битки. Въхове ,извори, местности и проходи носят неговото име. Някога тук е имало римско селище, а сегашният град е възникнал по-късно - в началото на XIV век като рударско селище. По това време българските занаятчии влезли в пряка връзка със западноевропейските рудари саксонци, наричани саси и по техен образец били въведени саксонски пещи (видни), ковашки работилници (мадани) с духала и големи чукове (самокови - откъдето идва и името на града), движени с водна сила. Когато турците превзели града (1372), Самоков бил икономическо и културно средище.

по материали от Уикипедия

снимка 
samokov3.jpg
снимка 
samokov1.jpg
снимка 
samokov2.jpg
снимка 
samokov4.jpg
снимка 
samokov5.jpg
снимка 
samokov6.jpg

Официален сайт на община Самоков     Коментари (0)