Пощенски код: 2230
Телефонен код: 0721

Костинброд е град разположен в Западна България, софийска област в близост до градовете Сливница и Божурище. Градът е административен център.

Градът се намира на около 7 километра западно от гр. София в Софийската котловина. През него минават две реки — в северната част река Блато, а в южната — река Белица, притоци на река Искър.

Според преданията град Костинброд е основан от човек на име Коста, който много отдавна се заселил до брода през р. Белица. Там направил крайпътна кръчма, като мястото станало любимо за много търговци, пристигащи в столицата. Хората започнали за по-кратко да го наричат Костинброд, вместо "на брода при Коста". Постепенно е било създадено село Костинброд. Днес центърът на тогавашното селце се намира на изток от Ломски път. Съвсем на близо се намира също и Шияковският манастир, където Васил Левски е основал революционен комитет.

На територията на общината има над 17 малки и средни предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, като частният сектор е навлязъл агресивно в общинската власт и в местната икономика.

Характерно за местното население е отглеждането на високопродуктивни животни. Основните земеделски култури, които се засяват на територията на общината, са: пшеница, ечемик, грах, царевица, слънчоглед, картофи. Отглеждат се редица зеленчуци.по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Костинброд     Коментари (0)