Пощенски код: 4230
Телефонен код: 0331

Асѐновград е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив и е разположен на 19 км южно от град Пловдив. Асеновград е най-големият необластен град в България, най-големият град в Родопите , втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на Община Асеновград. В Асеновград влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 80-те години са отделни села.

До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Στενήμαχος, Стенимахос. През 1934 г. е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, стара крепост, която при цар Иван Асен II е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.

Градът е известен с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкият Йерусалим.[1] Друго известно прозвище е „Градът на булчинските рокли“ поради големия брой булчински магазини.

Преобладаващият брой от жителите на Асеновград са българи, като в града има представители на турския, гръцкия и ромския етнос.

по материали от Уикипедия

снимка 
asenovgrad.jpg

Официален сайт на община Асеновград     Коментари (0)