Пощенски код: 5240
Телефонен код: 06136

Сухиндол е град в Северна България. Той се намира в Област Велико Търново и е в близост до градовете Павликени и Бяла Черква. Градът е административен център на Община Сухиндол.

Сухиндол е разположен амфитеатрално в полите на последните разклонения на Средна Стара планина. Разположено е в източното подножие на Деветашкото плато.

Сухиндол е едно от най-известните и най-богатите Български селища. От любителите на искрящото вино е наричан „Българска шампания”. Според археолозите във Великотърновския музей най-старите сведения за живот в селището са от епохата на еолита (новокаменната епоха – 6 000 години перди н.е.) Датираните от тях следи от жилища, извори, каптажи, фрагменти от керамика, накити, предмети от бита (чукове, тесла, паници и др.) От следващите епохи свидетелства за активен живот през хилядолетията. Съществуването на град Сухиндол датира още отпреди началото на нашето хилядолетие. Според археолога Полихроний Сирку, който посещава Сухиндол през 1878 г., Тук е имало голямо и богато римско селище. По предание се знае, че Сухиндол е много старо селище, но за съжаление, точно не може да се определи от преди колко века съществува. В местността Селце има останки от селище от 2-5 век, а в местността Драчево е съществувала средновековната крепост Дирица. Старото му име Сьоундал.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Сухиндол     Коментари (0)