Пощенски код: 2730
Телефонен код: 0748

Симитлѝ е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до град Благоевград. Градът е административен център на Община Симитли.

Град Симитли е разположен на 14 км южно от Благоевград и 48 км северно от град Сандански. Намира се в Симитлииската котловина в полите на планините Рила, Пирин и Влахина планина. Река Струма го разделя на две части - същинския град Симитли и квартал Ораново. Тук Струма приема Градевската река. От изток е заграден от западните склонове на Рила и Пирин, а от запад — от Влахина планина.

Името на град Симитли за първи път се споменава през 15 век, но като село Баня, a през 16 век - и като Симитлу (Симитлий). Според някои краеведи името на града произлиза от бялото хлебче симит, за други обаче наименованието идва от средищното местоположение на селището, а именно Симен, което значи център.

Важен фактор за развитието на селището е кръстопътното му положение на ж.п. линия, на шосейната магистрала София-Благоевград-Солун-Атина и на стария път от Малашево-Сухострел-Разлог за Гоце Делчев.

Симитли е промишлен град на въгледобив от мина „Ораново“ - симитлийския басейн. Наблизо е мина „Пирин“ в Брежани, откъдето по въжена линия въглищата се доставят на гара Симитли. Има дървообработващо предприятие, което произвежда богат асортимент дъски от иглолистен и широколистен материал, минни траверси, шперплат, амбалаж - рамки, каси, щайги, кафези, варен бук и букова паркетина. В Симитли работят малки предприятия за трикотаж, огледала, шейни и др.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Симитли     Коментари (0)